top of page

HOOGSENSITIVITEIT

orchidee HSP.jpg

TARIEF

Een intake of coaching gesprek kost 60€/uur.

Er wordt contant of via Payconiq (Corona vriendelijk) betaald aan het einde van elk gesprek.

Hoogsensitiviteit is een aangeboren persoonlijkheidseigenschap dat bij maar liefst 15 à 20% van de bevolking voorkomt.  Er zijn evenveel hoogsensitieve mannen als vrouwen.

Hoogsensitiviteit heeft te maken met een andere manier van informatie verwerken, waarvan de oorzaak in de hersenen ligt. Hoogsensitief zijn is dus een biologisch gegeven en geen vrije keuze.

Omdat bij hoogsensitiviteit bepaalde genen een rol lijken te spelen, is de eigenschap voor een groot deel erfelijk en zit de kans erin dat je in je gezin of familie niet de enige bent die hoogsensitief is.  Je bent niet en beetje (of net heel erg) hoogsensitief, je bent het of je bent het niet.

Het is een normale en gezonde eigenschap, geen diagnose, ziekte, stoornis of aandoening. Het is niet iets dat je kan oplossen of waarvan je kan genezen.  Het is een persoonlijkheidskenmerk die je hele leven lang aanwezig blijft. Het is een deel van wie je bent en heeft impact op alle domeinen van je leven.

Hoogsensitieve personen hebben een hoger risico om een burn-out te krijgen. Minstens 57% heeft een burn-out (gehad), terwijl dat in de algemene populatie 15% is. Dit is ook één van mijn drijfveren om begin 2024 de cursus burn-outcoach te volgen en mijn coachees nog beter te begeleiden.

Enerzijds zien hoogsesitieve personen veel meer af van een slechte omgeving dan iemand die minder sensitief is.  In een omgeving die bijvoorbeeld niet veilig is, niet warm, niet ondersteunend, waar ze zichzelf niet mogen/kunnen zijn, ervaren ze beduidend meer stress, angst en psychische klachten dan anderen.  Anderzijds profiteren hoogsensitieve personen meer dan gemiddeld van een ondersteunende omgeving, waar veiligheid, warmte en erkenning een grote rol spelen. Ze voelen zich dan extra goed in hun vel, presteren cognitief en sociaal beter dan niet HSP’s, bloeien op, zijn extra gedreven, enthousiast, energiek, betrokken en inspirerend.

METAFOOR: Om die reden wordt er ook wel gezegd dat mensen die hoog scoren op sensitiviteit een orchidee zijn en mensen die laag scoren op sensitiviteit een paardenbloem. Paardenbloemen kunnen overal bloeien, zelfs in niet-opportune omstandigheden zoals tussen straatstenen.  Niet HSP’s doen het altijd redelijk goed, ongeacht hoe hun omgeving eruitziet. Orchideeën daarentegen hebben echt de juiste voedingsbodem nodig: voldoende licht, vocht, voeding, de juiste temperatuur en bodem. In niet-voedende omstandigheden komen er geen bloemen op, maar in voedende omstandigheden floreren ze mooier dan de paardenbloemen.

Samen kijken we wat jij nodig hebt om te ontprikkelen, je stress- en energiebeheer te bewaken, minder te pleasen, grenzen aan te geven, hersteltijd in te lassen, passende omgeving creëren, talenten ontdekken, veerkrachtiger in het leven staan, in balans te blijven… kortom open te bloeien in een wereld vol prikkels en hoogsensitiviteit als een prachtige eigenschap te ervaren. De kracht van hoogsensitiviteit te ontdekken en de last/klacht aan te pakken.

bottom of page