top of page

Begeleiding   bij   Scheiding   &
Nieuw   Samengestelde   Gezinnen

afbeelding You will survive this.jpg

WISTEN JULLIE DIT ?

Wisten jullie dat ongeveer 1 op 2 koppels uiteen gaan?

1 op 5 kinderen in ons land leeft met gescheiden ouders?

En het ongeveer 4 tot 7 jaar duurt voordat een zekere harmonie is bereikt in een nieuw samengesteld gezin? Dit vraagt veel geduld, moed, vertrouwen, gebeurt met veel ups en downs en verloopt helemaal anders dan in een kerngezin. 

Ik hoef je wellicht niet te vertellen dat hierbij heel wat praktische en emotionele problemen om de hoek loeren. Iedere situatie, ieder gezin, ieder kind is anders dus maatwerk of een pasklaar antwoord bestaat niet, maar ik kan wel de juiste richting aangeven vanuit mijn eigen ervaring en opleiding. Een goede ondersteuning, begeleiding en verwerking is noodzakelijk. We gaan samen kijken naar wat ieder binnen het gezin nodig heeft om tot een mooi evenwicht te komen en een veilig nest te bieden aan de kinderen en dit zeker met het oog op het welzijn van de ouder.

Dus ben je aan het scheiden of vormen jullie een nieuw samengesteld gezin... of twijfel je of een nieuw samengesteld gezin wel echt iets voor jou is? Heeft je kind ondersteuning nodig bij deze gebeurtenis? Dan kan je bij mij terecht. Ik probeer je hierin op zo'n neutraal mogelijke manier te begeleiden zonder partij te trekken en je te trainen om niet in een negatieve spiraal terecht te komen en te kiezen voor je eigen geluk en dat van je kinderen.

Als kind van gescheiden ouders, 10 jaar zelf uiteen te zijn met de papa van mijn zoontje en al 8 jaar een nieuw samengesteld gezin te vormen, durf ik mezelf hier bijna expert in te noemen. Het hoeft dus echt niet altijd dramatisch af te lopen. En als gescheiden ouders kun je best wel samen blijven zorgen voor je kind(eren).

EEN AANTAL PRAKTISCHE TRIGGERS :

Hoe en op welk moment vertellen we het best aan de kinderen?

Wanneer en hoe kunnen de wissels best plaatsvinden?

Is er een aangepaste en flexibele regeling met duidelijke afspraken in uitzonderlijke omstandigheden, zoals bijvoorbeeld tijdens de Corona crisis mogelijk?

Waar gaan we best wonen? Hoeveel kamers? ...

Wat met oudercontacten, optredens, hobby's, spaarrekening, kleding, verlofregeling, huisdieren... van de kinderen?

Wat is mijn rol als (plus)ouder? 

Hoe geven we als gescheiden ouders info door over o.a. school, hobby's,...?

Wie neemt de administratieve kant voor zijn rekening?

Hoe beheren we als ouder op zo'n efficiënt mogelijke manier onze agenda van zo'n groot gezin?

Regeling tijdens kerstperiodes, feestdagen,... rekening houdend met alle partijen... (puzzel)

Hoe gaan we om met de verschillen binnen een nieuw samengesteld gezin? Ieder heeft zijn eigen gewoontes gecreëerd in het gezin van oorsprong.

Welke zijn onze (nieuwe) huisregels, afspraken?

Hoe praat ik het best met mijn partner?

Relatie met grootouders?

Waar stel ik mijn grenzen?

Financiële gevolgen?

Kiezen we samen voor nog een kindje?

... 

Ook dit lijstje is oneindig lang.

EEN AANTAL EMOTIONELE TRIGGERS :

Wat als plots een nieuwe (plus)ouder voor mijn kind zorgt?

Hoe ga ik om met en vang ik leegtes op wanneer mijn kind bij de andere ouder verblijft?

Mijn kind mist de andere ouder, heeft verdriet,...

Een aantal vrienden zullen partij kiezen...

...

Kortom scheiden is ook een rouwproces.

HOE GAAN WE TE WERK ?

Nadat je met mij contact opgenomen hebt (liefst via het contactformulier) en in maximum 5 zinnen omschreven hebt waarom je graag een afspraak wil maken, zoeken we samen een gepast moment.

Ik verwelkom je dan graag in een veilige en aangename omgeving voor een intakegesprek. Aan mijn ruime coaching tafel kunnen we de social distancing garanderen.

Dan luister ik in alle vertrouwen en met veel aandacht naar je verhaal. Zo probeer ik je hulpvraag te weten te komen en gaan we samen op een creatieve manier een traject uitstippelen waarin jij je (of je gezin) zich goed bij voelt. Soms werk ik met de ouders, soms individueel met de kinderen of samen als gezin.

Hoe vaak jullie terugkomen, hangt af van de aard en complexiteit van jullie problematiek.

Ik streef ernaar om het gezin in balans te brengen, waarin iedereen kan stralen, kinderen kunnen opgroeien in een veilige omgeving met veel liefde en een goede basis meekrijgen voor een mooie toekomst.

bottom of page